Zelený tým se fotbalově zvedl, na Dostě jsme uspěli

18.10.2019 20:01

Po nevydařených utrápených zápasech s Líšní a se Svratkou jsme se pokusili náš zelený tým zkonsolidovat a znovu "nakopnout". 

V týdnu jsme místo tréninků poctivě odehráli dva přípravné zápasy s týmy Tatranu 2010 a Tatranu 2007/2008. Do zápasů jsme nastoupili s jasným plánem na zásadní změny v našem herním projevu. Moc nám vypomohl úterní zápas s týmem ročníku 2010, kde jsme se proti pohyblivému a šikovnému soupeři začali opakovaně prosazovat kombinací až po úvodních 30 minutách tápání. Kluci během zápasu přemýšleli, co a jak by šlo udělat na hřišti lépe. Přesně takový modelový 80-minutový zápas jsme potřebovali, výsledek jsme neevidovali, kluci z 2010tek hráli moc pěkně a dobře jsme si zahráli. Následné zápolení se staršími kluky z Tatranu ve čtvrtek nám umožnilo konfrontovat model hry proti fyzicky vyspělejším důrazným hráčům. V zápase jsme výsledkově také uspěli a díky zlepšující se celoplošné souhře jsme zvítězili 13:10. Inkasované góly přicházely převážně po nerovných fyzických soubojích.

V obou přípravných zápasech se nám vydařilo mnoho pohledných kombinací a pěkných zakončení. Nastolená změna herního projevu byla jasně zřetelná. Dobře jsme se díky modelovým zápasům připravili na páteční zápas s Dostou 2009. V utkání jsme byli kompaktnějším a fotbalovějším mužstvem a zaslouženě jsme domácí přehráli 11:6, byť předtím bojovná Dosta deklasovala Svratku, se kterou jsme my o gól padli. K úplné spokojenosti nám scházelo, abychom inkasovali nejméně o tři branky méně a abychom vstřelili alespoň o tři branky více, máme zcela jistě na to hrát ještě přesněji a efektivněji.

Od nynějška budeme hrávat vždy poctivě na dvě kompletní pětice, neodpadne-li nominovaný hráč v den utkání (jako obyvkle). Zásadní změnou je totální odbourání nakopávané rozehrávky brankářem "někam dopředu" do souboje. Vrátili jsme se striktně ke konstruktivní rozehře do stran na obránce či záložníka, máme na to dovednosti. Na polovině soupeře se snažíme odbourat dlouhé vedení míče a pracujeme na rychlém využívání narážeček "z první". Naši šikovní a kreativní hráči musí pochopit, že využití rychlé narážečky je stejně hodnotné jako např. sólo průnik přes dva hráče. Obránci si nesmí usnadňovat hru bezhlavým odkopáváním míče "dopředu" při hře pod tlakem. Vše se musíme vždy snažit řešit maximálně fotbalově. Změn máme v plánu více a těšíme se jak v zimě budeme usilovně pracovat na zlepšování našeho fotbalu, který musí kluky hlavně bavit.